Att starta en kennel

Om man gillar hundar kan det vara en stor dröm att starta upp en egen kennel. Det många inte är medvetna om är att det krävs en hel del arbete för att kenneln ska kunna drivas på ett bra sätt. Man måste vara beredd att gå upp tidigt på morgonen, och dagarna kan bli väldigt långa. Är det valpning på gång kan man inte räkna med att sova om man har ensamt ansvar för kennelns drift. Dessutom måste man ha koll på ekonomi och mycket annat. Självklart får man inte glömma bort att hundarna ska skötas och tränas.

Kennelns målsättning

Redan innan kenneln startas upp bör man ha lite koll på vad man egentligen vill föda upp för hundar. Är det hundar som ska få bra utställningsresultat man vill föda upp, är det bra agilityhundar eller ska man satsa på hundar som lyckas bra hos Försvarsmakten eller Polisen? Det här har ganska stor betydelse eftersom att det bara är renrasiga hundar som kan få certifikat på utställningar, bara vissa hundar kan lyckas hos Polisen och inom agility är alla välkomna. Dessutom har det betydelse för hur man ska träna hundarna.

Viktiga tillstånd

Om man ska starta upp en kennel måste man också ha tillstånd. Ska man bara ta en enstaka kull och sälja valpar behövs det inte, men i en kennel eller hunduppfödning tar man i regel flera kullar varje år. Det är Länsstyrelsen i det länet man bor i som tar beslut på om man får tillstånd för kenneln eller inte.