Hundar är väldigt sociala djur och de kallas ofta för människans bästa vän. Genom alla tider har hunden varit med på bondgårdar, för att vakta och för att hjälpa till med jakten. Hunden är också ett väldigt gott sällskap och den tolererar i regel andra djur samt barn bra. Men när man ska köpa en hund finns det en hel del saker att tänka på. Här tar vi upp några av dem.
Hitta en bra uppfödare
Det första du bör göra är att hitta en bra hunduppfödare. Ett alternativ är att gå via Svenska Kennelklubbens sajt. De listar flera hunduppfödare som föder upp renrasiga individer. Det lönar sig också att besöka hundutställningar för att se raserna på riktigt. Även där kan man stöta på hunduppfödare och hundägare för att lättare kunna göra sig en bild av vilken ras som passar en. Dessutom kan man också passa på att fråga personer som tidigare köpt hundar om de är nöjda, och om det finns något att tänka på när man köper valp från en viss uppfödare.
Vad kostar hunden?
En hund kan kosta från några tusenlappar och uppåt. En blandrashund på annons kan man få för någon tusenlapp, ibland mindre om det är en omplacering. En renrasig hundvalp kan däremot kosta tiotals tusen kronor. Det handlar lite om hur eftertraktad rasen är, samt på hur valpen, dess föräldrar eller den vuxna hunden lyckats på till exempel jaktprov, utställningar eller liknande. Att köpa en dyr hund är ingen garanti för att den kommer att hålla sig helt frisk, men köper man hund på annons löper man faktiskt en än större risk än om man vänder sig till en hunduppfödare.
Välja rätt hundras
Om man inte väljer rätt hundras kan hundägandet snart bli till en plåga. Om man inte gillar att springa runt ute i flera timmar varje dag kanske den mest aktiva hundrasen faller bort. Har du en liten lägenhet kanske du inte ska köpa en irländsk varghund. Om du inte har väldigt mycket kunskap och hundvana kan det också vara klokt att välja bort mer avancerade och krävande hundraser.
Att ta hand om en omplaceringshund
Om man inte vill köpa en hund kan ett annat alternativ vara att ta hand om en omplaceringshund. Det kan vara hundar som inte längre kan bo kvar i sina gamla hem, eller om en hund som inte levt så bra tidigare. Hundarna kan ha mer eller mindre bagage inom sig som man behöver arbeta med och som ny hundägare kan det bli lite överväldigande om man inte haft en hund innan. Är man intresserad av en omplaceringshund kan det vara klokt att ta kontakt med en organisation i närheten av där man bor för att få mer information.