Agility

En av de kanske allra vanligaste hundsporterna att delta i är antagligen agility och det är dessutom en väldigt rolig och fartfylld sport. Här är publiken också involverad och det är inte sällan tävlingarna involverar deltagare också från andra länder. En stor agilitytävling kan locka flera hundra deltagare och tusentals besökare.

Vad går sporten ut på?

Agility går ut på att hunden tillsammans med sin förare ska ta sig runt en hinderbana med hopphinder, tunnlar, balanshinder och annat. Det går på tid men samtidigt ska ekipaget ha så få fel som möjligt. Hunden får inte lämna banan under någon längre tid, man får inte ta tag i hunden och den får inte heller göra ifrån sig inne på banan.

Vilka hundar får delta?

I agility får alla hundar faktiskt vara med och delta. Det spelar ingen roll vilken ras hunden är av eller hur gammal den är så länge den inte far illa av att tävla. Klasserna delas in efter hundarnas mankhöjd och efter deras erfarenhet.

Både nybörjare och mer erfarna ekipage är välkomna att vara med och det finns även kurser att gå för att man ska kunna bli mer erfaren.