Sjukdomar och hygien i kenneln

I en kennel rör sig flera hundar varje dag. Det är både vuxna hundar och valpar. Det här är en riskfaktor när det gäller smittsamma sjukdomar. Valpar är särskilt utsatta innan de fått sina första vaccinationer. Att förhindra sjukdomsspridning är oerhört viktigt. Men hur städar man en kennel och vilka är de vanligaste åkommorna bland hundar?

Viktigt med städning

Att städa kenneln är inte bara viktigt för att den ska se bra och trevlig ut, eller för att hundarna inte ska få i sig olämpliga saker. Städning med vanliga kemikalier gör också att många olika bakterier och virus försvinner. Det är faktiskt som så att man i de flesta fall inte behöver starka rengöringsmedel för att minska smittspridning i en kennel. Dammsug och torka golv samt andra ytor ofta. Det hjälper mer än vad man kan tro.

Vanliga sjukdomar i kennlar

Sjukdomar som valpsjuka och kennelhosta är mycket vanliga bland kennlar. Ofta är sjukdomarna inte dödliga om hunden får behandling men många hundar kan drabbas. Det finns också åkommor som löss. De drabbar hundar i alla åldrar och leder till att hunden kilar sig mycket. Med hjälp av spot-on och noggrann städning samt tvätt av hundarnas saker blir man av med det. Hos SVA kan du läsa mer om smittsamma hundsjukdomar.