Vad behöver hunden?

 

När man skaffar en hund blir det en hel del saker som ska köpas på en gång. Det är dock inte allt som måste vara dyrt. Här tar vi upp en del av de saker hunden behöver i sitt nya hem.

Foder och vatten

Alla hundar behöver foder och vatten i sitt hem. Vad gäller vatten går det bra med vanligt kranvatten som fylls i en skål. Sedan kan man såklart köpa en vattenfontän eller annat roligt om man vill. Foder är också något man behöver köpa in. Köper man en valp brukar man få med sig lite av det foder hunden är van vid så att man kan gå över till ett annat foder i lugn och ro om man vill det. Se dock till att hunden får ett bra foder med alla näringsämnen den behöver för att utvecklas och må bra.

Sovplats

Hunden vill också ha en sovplats. Vissa hundar känner sig tryggast i sin bur och då kan ett alternativ vara att ställa den öppen med en filt i på golvet. Andra hundar vill ha en egen korg att sova i, medan en tredje vill sova i sängen eller soffan. Det skadar inte att i alla fall lägga ut en filt eller ett gammalt täcke på golvet. Då kan hunden lägga sig där om den vill.

Tuggleksaker eller ben

Olika hundleksaker och tuggben bör finnas tillgängliga för hunden. Då kommer den att välja dem framför att tugga på skor, möbler och annat. Ben finns i flera olika varianter och så även leksaker. Tänk bara på att inte låta hunden ha leksakerna när du inte kan hålla koll på den.

Koppel och sele eller halsband

Till alla hundar måste man ha ett koppel. De finns i klassisk lädervariant, kedja, eller som flexikoppel. Oavsett vilken variant man väljer bör man se till att man kan kontrollera hunden med det. Man måste också ha ett passande halsband eller en sele. Om hunden är duktig på att rymma ur halsband är sele i regel ett bättre val, och med en sådan man kan ofta också kontrollera hunden bättre om den drar mycket i kopplet. Om hunden inte är kontrollerad eller rent av springer lös kan polisen kopplas in och än värre blir det om hunden skadar någon eller något under springturen.