Hundutställning

Om man har en renrasig hund eller om man driver en kennel är det inte alls ovanligt att man åker på hundutställningar. Även blivande hundägare kan man stöta på där. Ofta vill de då se olika hundar och prata med hundägare och hunduppfödare om raserna.

Vilka hundar kan ställas ut?

Man får ställa ut alla hundar, men det är bara renrasiga hundar som kan få olika certifikat som bäst i ras till exempel. Ibland arrangeras också utställningar som bara är för blandrashundar, men det är inte lika vanligt. När det gäller utställningar ställs dock i regel krav på att hunden ska vara vaccinerad och den måste acceptera att domarna rör vid den.

Varför ställer man ut hunden?

Om man äger en blandrashund är hundutställningen i regel bara på skoj. Man vill helt enkelt göra något med sin hund. En kennelägare kan ställa ut sina hundar eftersom att valpköparna i regel betalar mer om föräldrarna lyckats bra på utställning. Hundägare som köper en renrasig hund kan också tycka att det är roligt att ställa ut hunden oavsett om man planerar att avla på den eller inte. Bara att få olika utmärkelser kan vara riktigt skoj.