Hur sköter man hunden?

 

En hund ska skötas precis som vilket annat djur som helst. Det är inte bara att skaffa hund för att sedan låta den stå i en hundgård hela dagen. Men hur ska en hund skötas? Här tar vi upp en del av sakerna du som hundägare måste se till att ombesörja när du skaffar hund.

Rastning

Hunden ska rastas flera gånger per dag. Minst en promenad ska vara längre, helst omkring en timme. Det är också bra om hunden får vistas lös ibland, gärna i en inhägnad hundgård eller i en trädgård. En liten valp måste rastas oftare än en vuxen hund och dessutom ska den tränas i rumsrenhet. Om du inte själv kan rasta hunden om dagarna måste du ordna en hundvakt eller lämna hunden på hunddagis.

Borstning

Om du skaffar en hund som kräver mycket pälsvård måste du vara beredd på att lägga ner en hel del tid på just det. Att borsta hunden, kanske klippa den och att bada den kan ta flera timmar i veckan. Dessutom ska klorna klippas med jämna mellanrum. Väljer du en sådan ras måste du vänja hunden redan när den är liten valp, annars kan det bli väldigt svårt att hantera hunden i samband med pälsvård längre fram. Om du är osäker på hur hundens päls ska skötas är det bra att fråga uppfödaren. De är i regel experter på just pälsvård.

Hundens träning

Hunden behöver tränas även om man inte vill tävla med den. Vardagslydnad som sitt, inkallning, ligg och liknande bör alla hundar kunna. Även stanna är en sådan sak som det inte skadar att lära hunden. Då kan man stoppa den på distans om man har den lös utomhus bland annat.